I SVT Uppdrag gransknings reportage säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik att de inte skickar människor till döden på grund av allt de gör i frågan, med landinformation och när de tittar på de rättsliga bedömningarna.

Ändå gör Migrationsverket fortfarande felbedömningar. Ett tydligt exempel är fallet med de två bröderna där den ene brodern, svårt synskadade Hassan, tog sitt liv.

Lagen är väldigt strikt, men i botten ligger ändå en tolkning av migrationsverket som baserar sig på kunskapen om Afghanistan.

Vi anser att det behövs utbildning av fler specialister i afghansk historia, kultur, traditioner, samhällsfrågor, folkgrupper, politik, nyckelpersoner och geografi.

Att detta sker är mycket viktigt då utsatta kvinnor, personer ur förföljda minoritetsgrupper som hazarer, HBTQ-personer, religiöst oliktänkande och ateister riskerar att utvisas med stor fara för eget liv.

På grund av osäkerheten är psykisk ohälsa också ett stort problem.

Den amerikanska underrättelsetjänsten bedömer att situationen i Afghanistan kommer att utvecklas till fördel för våldsverkarna i landet om ingen görs på ett väldigt annorlunda sätt.

Många som var för unga för att utvisas när de kom till Sverige har också nu hunnit bli 18 och riskerar utvisning.

Antalet personer som väljer att ta sina egna liv blir större och desto fler människor som utvisas med överhängande risk för eget liv desto mer svärtas Sveriges bild som en humanitär stormakt.

Vi har sex förslag till förbättringar.

  1. Stoppa utvisningarna omedelbart på grund av bristande information.
  2. Migrationsverkets generaldirektör samt rättschef behöver ökade kunskaper om Afghanistan. Detsamma gäller för migrationsdomstolen.
  3. Migrationsministern borde utlysa experttjänster för att specialisera sig i afghanska frågor. Detta ser vi som en nyckel till en mer effektiv migrationspolitik. Specialistkunskap är något som även med fördel kan utökas på EU-nivå.
  4. Ompröva alla avslagna asylansökningar av personer med afghanskt medborgarskap.
  5. Informera barn om asylprocessen och asylrätt på ett enkelt och lättförståeligt sätt och klargör vad som är godtagbara asylskäl.
  6. Migrationsverket bör använda tolkar som har god kunskap i den asylsökandes språk, kan de termer och begrepp som används inom asylfrågor. Kontroll borde ske för att fastslå om en asylsökande talar persiska eller dari. Det finns annars en stor risk att meddelanden förvanskas mellan asylsökande och tjänsteman.

Med mer uppdaterad statistik om konflikten inklusive de senaste veckornas och dagarnas attacker så kan konflikten i Afghanistan likställas med kriget i Syrien när det gäller risk för enskild person. Det är dags att stoppa utvisningarna till Afghanistan!

Publicerat: https://www.svt.se/opinion/amiri-och-saask-om-afghanistan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s